14 Ekim 2020

Yapı Aplikasyon Projesi Nedir?

Harita Uygulama Projesi İçin Hazırlanacak Olan Yapı Aplikasyon Projesi




Yapı Aplikasyon Planı, diğer bir adıyla HUS (Harita Uygulama Sorumluluğu) projesi (SHKM) Serbest Çalışan Harita ve Kadastro Mühendisleri tarafından hazırlanan planlardır. Yapı aplikasyon projesi; parsele ait aplikasyon krokisine dayanılarak ve vaziyet planına göre yapının araziye aplikasyonunu sağlamak üzere, yürürlükteki imar planında gösterilen ya da planda belirtilmemiş ise bu Yönetmelikte belirlenen yapı yaklaşma mesafeleri, yapı projelerine göre köşe koordinatları ve röper noktaları ülke koordinat sistemine işlenmek üzere harita mühendislerince hazırlanıp imzalanan projeyi ifade eder. Mimari proje, plankote, imar durumu, aplikasyon krokisi esas alınarak hazırlanan bu projeler, içerisinde koordinat özet çizelgesi, tabi zemin kotları, temel üstü ve subasman kotları, kübaj hesabı, pafta, ada, parsel bilgileri ile alan özet çizelgesi ihtiva eder. Projenin hazırlanış biçimi, belediyelerde faklı şekillerde yapılmakta  olup belli bir standardı bulunmamaktadır. Örnek teşkil etmesi açısından yukarıda daha önce hazırlanmış bir Yapı Aplikasyon Projesi gösterilmiştir.

Res'en Cins Değişikliği İçin Hazırlanacak Olan Yapı Aplikasyon Projesi


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü  Kadastro Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan  2021/2 sayılı genelgeye göre; "Yapı Aplikasyon Projesinin kullanılan yer kontrol noktaları koordinatları, parsel köşe noktalarına ilişkin ortometrik olarak ölçülen Parsel Zemin Kotu, yapı köşe noktalarına ilişkin ortometrik olarak ölçülen Bina Zemin Kotu ve yapıya ilişkin MEGSİS’e uyumlu CAD tabanlı haritasına ilişkin sayısal veriler içermesi gerekmektedir."  denilmektedir.
Ayrıca, Ülke mevcut geoid bilgilerine göre BATI-ORTA ve DOĞU olarak sunulan TG20 Geoid Ondülasyon değerlerine göre TUSAGA-Aktif Sistemi üzerinden yapılacak GNSS ölçüleri ile belirlenen kota; Ortometrik Kot, Yapımı planlanan ya da tamamlanan binanın mimari projelerden yararlanılarak elde edilen köşe noktalarının araziyi yüzeyini kestiği noktanın kota; Bina Zemin Kotu ve Bina yapılması planlanan parselin köşe noktalarının kotuna ise Parsel Zemin Kotu denilmektedir.

Yazıya göre;
Parsel Zemin Kotu kısmına; Mimari projede yer alan yapımı planlanan yani düzenleme kotlarını ifade eden kotlar yazılmalıdır. Yani mimaride yer alan değerler baz alınmalıdır. Ayrıca bu değerler ortometrik yükseklik olmalı, yani deniz seviyesine göre olan yükseklikler yazılmalıdır. Şayet GPS ile elipsoidal yükseklik belirlenmiş ise TG20 Ondülasyon değeri düşülerek ortometrik yükseklik bulunmalıdır. Bu (N) ondulasyon değeri de Açıklamalar kısmına yazılmalıdır.

Bina Zemin Kotu kısmına; Mimari projede yer alan yapımı planlanan yani düzenleme kotlarını ifade eden kotlar yazılmalıdır. Yani mimaride yer alan değerler baz alınmalıdır. Ayrıca bu değerler ortometrik yükseklik olmalı, yani deniz seviyesine göre olan yükseklikler yazılmalıdır. Şayet GPS ile elipsoidal yükseklik belirlenmiş ise TG20 Ondülasyon değeri düşülerek ortometrik yükseklik bulunmalıdır. Bu (N) ondulasyon değeri de Açıklamalar kısmına yazılmalıdır.

Proje Koordinat Bilgisi olarak; Projenin datumuna göre hareket edilmeli. bazı taşınmazların pafta koordinatları ITRF96, bazıları ise ED50 datumuna göredir. Bu durumunda tüm bilgiler buna göre belirtilmelidir. Örneğin;

Datum; ITRF96 ise datum kısmına ITRF96 yazılmalıdır.

Projeksiyon; UTM 3 derecelik yazılmalıdır.

Elipsoid ; GRS80 elipsoidi olmalıdır.

D.O.M.; 3 derecelik projeksiyonlarda bölgeye göre belirlenir. bunun için "İllerin dilim orta meridyenleri" yazımıza bakabilirsiniz.

Dilim; Dilim numarası, şayet 3 derecelik projeksiyondan bahsediyor isek, yazılmamalı. 6 dereceliklerde dilim numarası yazılabilir.

Referans yüksekliği: "Ortometrik" ifadesi yazılmalı, yani deniz seviyesinden olan yükseklik.

Yukarıda bahsedilen bilgiler, ED50 için değişecektir. Örneğin Elipsoid bilgileri gibi.

Datum; ED50 ise datum kısmına ED50 yazılmalıdır.

Projeksiyon; UTM 3 derecelik yazılmalıdır.

Elipsoid ; Hayford elipsoidi olmalıdır.

D.O.M.; 3 derecelik projeksiyonlarda bölgeye göre belirlenir. bunun için "İllerin dilim orta meridyenleri" yazımıza bakabilirsiniz.

Dilim; Dilim numarası, şayet 3 derecelik projeksiyondan bahsediyor isek, yazılmamalı. 6 dereceliklerde dilim numarası yazılabilir.

Referans yüksekliği: "Ortometrik" ifadesi yazılmalı, yani deniz seviyesinden olan yükseklik.

Bu bilgiler kendi görüşümü ifade eder. Doğruluğu konusunda araştırmanızı tavsiye ederim.



Etiketler: Yapı Aplikasyon Projesi harita uygulama sorumluluğu HUS Teknik uygulama sorumluluğu  TUS harita projesi harita mühendisleri  yapı aplikasyon projesi krokisi nasıl hazırlanır  örnek  nasıl yapılır yapı aplikasyon projesi yapımı ve uygulaması fenni mesuliyet proje müellifliği harita teknik uygulama sorumluluğu bina yapı subasman kotu temel üstü kotu tabi zemin kotu ed50 koordinatlar aplikasyon krokisi kotlu kroki alan hesabı koordinar özet çizelgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder